EL NOSTRE JAZZ DE CADA DIA * ORIOL ROMANÍ * Llibre

 




Un plaer presentar-vos aquest llibre que ha escrit ORIOL ROMANí, on podeu trobar una sèrie de temes que van ajudar a passar l'època del confinament a causa de la pandèmia que ens va afectar recentment i que el músic recorda en format de llibre. Els comentaris de Romaní sobre els mateixos ens fan comprendre d'una manera clara el contingut i el significat de tots ells, alguns dels quals que no hem penjat , (d´altres veureu que ja hi figuren...)  us anirem comentant en endavant al nostre blog de manera més amplia amb la informació que disposem de cadasqú dels musics de referencia. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

L’1 d’abril del 2020, quan feia dues setmanes que al país havia començat el confinament pel coronavirus, la Fundació Catalana Jazz Clàssic va anunciar que en Xavier Valls Aubert havia creat un blog on cada dia penjaria una peça de jazz per fer-nos passar una estona agradable i estimulant.

El llibre que us presento recull els comentaris al voltant de «la peça del dia de jazz clàssic» que vaig anar escrivint de l’1 d’abril al 18 de juny del 2020, intercalats amb notes que hi afegia alguns dies i que podien tenir relació amb la música o amb altres temes presents en aquell temps de confinament.

El jazz clàssic és la manera de fer música sorgida espontàniament del poble negre nord-americà a principis del segle XX. En aquest estil musical, els instrumentistes, per expressar- se com si cantessin o parlessin, utilitzen els recursos i les maneres dels cantants negres de blues i de gòspel, i tota la música que hi fan instrumentistes i cantants és animada pel swing, una pulsació rítmica potent i relaxada que ja havia animat també el blues i el gòspel. En les músiques que en Xavier Valls va anar escollint, a més de peces de jazz va haver-hi molts blues i alguns espirituals negres o cançons de gòspel, i això és del tot natural, perquè el jazz clàssic, i els blues i els espirituals que l’havien precedit, encara que tinguin cadascun el seu caràcter propi, són estils musicals íntimament connectats que s’inspiren mútuament i, en molts aspectes, s’alimenten de la mateixa saba i comparteixen una mateixa manera de fer i un mateix esperit.

Oriol Romaní



Oriol Romaní 




Comentaris

Entrades mes vistes darrers 30 dies